Wasemkapsystemen - de voornaamste bouwwijzen

Opdat u uit het grote aantal mogelijkheden de voor u en uw keuken juiste vindt, hier een overzicht. Wat alle varianten verenigt: bij Naber vindt u de daarbij passende luchtkanaalsystemen en alle nodige accessoires.


Haardkap: de decoratieve klassieker

Vrij of tussen bovenkasten aan de wand gemonteerd. Uitgerust met een oppervlakte- of randafzuiging, zijn courante breedtes 60, 90 en 120 cm. De luchtafvoer kan binnen het plafond, door de daarachter gelegen wand of door een zijdelings luchtafvoerkanaal geleid worden.

Haardkap

Eilandkap: productieve blikvanger

De eilandkap is met een oppervlakte- of randafzuiging uitgerust. De vrije positie in de kamer stelt hoge eisen aan een geslaagd design en een hoog afzuigvermogen, opdat de wasem niet in de kamer verdeeld wordt. De afvoerluchtgeleiding door het plafond moet tijdig gepland worden. Ook mogelijk: een achteraf geïnstalleerd, zijdelings onder het plafond geleid kanaal.

Eilandkap

Wandkap/ hoofdvrije kap: decoratief en functioneel boeiend

Sluit de kookplaat bij de wand aan, bieden deze varianten veel hoofdvrijheid/een luchtige sfeer ook in kleinere keukens. De bijna loodrecht/schuin opgestelde afzuiging met afgedekte of open zichtbare filterelementen vereist eveneens een perfect „daarachter“, opdat de wasem zo volledig mogelijk gevat wordt.

Wandkap / hoofdvrije kap

Kookplaatafzuiging / Downdraft: in de kookplaat geïntegreerd

Zeer goede hoofdvrijheid en inrichtingsmogelijkheden. De veilige afvoer van de opstijgende wasem naar onder vereist een zeer hoog afzuigvermogen. Standaard wordt de vochtige kookdamp vaak via een actieve kool- en vetfilter tot in het sokkelbereik geblazen. Efficiënter is ofwel een luchtafvoeroplossing van Naber of het zeer stille ventilatieluchtsysteem COMPAIR® GREENflow.

Kookplaatafzuiging / Downdraft

Verzinkbare tafelkap: geïntegreerd, maar afzonderlijk

In de breedte 60 of 90 cm leverbaar, wordt het systeem achter de kookplaat ingebouwd, het kan in het werkblad verzonken worden. De wasem wordt langs achter en onder afgezogen. Ventilator en luchtgeleiding: in de onderkast. Ook de tafelkap is voor kookeilanden geschikt en heeft een zeer hoog afzuigvermogen. Voor de luchtgeleiding gelden dezelfde voorwaarden als voor Downdraft-wasemkapystemen.

Verzinkbare tafelkap

Inbouwkappen: met vlak scherm of als tussenbouwkap

Met uittrekbare filter of uitklapbare meubeldeur zijn deze volledig in een bovenkast ondergebracht en nauwelijks zichtbaar. Bij kappen met vlak scherm wordt het wasemscherm langs voren uitgetrokken. Dankzij de geringe benodigde ruimte is een klein deel van de bovenkast bv. als kruidenkast te gebruiken. Tussenbouwkappen vullen de bovenkast volledig op. Breedtes: 60 en 90 cm.

 

Inbouwkappen

Onderbouwkappen: goed vermogen ook voor kleine apparaten

Deze in het laagste vermogensgebied gesitueerde kappen worden onder een kortere bovenkast of helemaal vrij boven de kookplaat gemonteerd. Verkrijgbare breedtes: 50 en 60 cm. Hoewel vaak aks ventilatiemodel gebruikt, is bij de meeste apparaten ook een luchtafvoergeleiding mogelijk.

Onderbouwkappen

Ventilatorbouwstenen: voor koks met hoge eisen

Hier zijn detectie van de wasem via een scherm en productieve ventilator gescheiden. Montage van de motoreenheid: bv. op de dakbodem. Het hoge luchtvermogen vereist een zeer productief kanaalsysteem. Let op de detectie van het ontstaande condensaat als de luchtafvoerleiding door niet-verwarmde delen van het gebouw leidt. Naber heeft de passende componenten in het assortiment.

Ventilatorbouwstenen

Plafondventilators: ingebouwde efficiëntie met doorkijk

Een plafondventilator is een via een afstandsbediening bediende, vlakke wasemkap die bij voorkeur direct boven de kookplaat in het eventueel verlaagde plafond ingebouwd is. Deze variant is vooral geschikt voor kookeilanden, omdat het zicht in het woon-/eetgedeelte niet beperkt wordt. De meestal 90 centimeter brede apparaten beschikken over een randafzuiging. De aanbevolen afstand tot de kookplaat bedraagt maximaal 150 cm.

Plafondventilators