Goede lucht thuis

40-70% luchtvochtigheid en 18 – 24 graden kamertemperatuur worden als optimaal beschouwd.
40-70% luchtvochtigheid en 18–24 graden kamertemperatuur worden als optimaal beschouwd.

Vroeger trok het door alle mogelijke spleten, vandaag de dag zijn nieuwe en gesaneerde gebouwen nagenoeg luchtdicht. Dure verwarmingsenergie blijft binnen, maar de „dikke lucht“ ook! Voor de nodige luchtverversing moeten wij dus zelf zorgen. Want de door ons ingeademde lucht is ons belangrijkste levensmiddel. De kleinste wijzigingen van de samenstelling worden wij al onmiddellijk gewaar. Zo bijvoorbeeld een te hoge waarde aan kooldioxide, onaangename vochtigheid of slechte geurtjes. Dit komt allemaal tot stand terwijl u aan het koken bent.

Bent u aan het koken, dan wordt de kamerlucht belast met vochtigheid, vet, onaangename geurtjes en schadelijke stoffen die bijvoorbeeld tijdens het braden kunnen ontstaan. Wordt de kookdamp niet doeltreffend afgevoerd, dan blijven al deze substanties in de woning. Oppervlakken worden vuil, het ruikt naar eten, men voelt zich onwel en onbehaaglijk. Waterdamp kan neerslaan. Deze is de basis voor schimmel aan wanden en kan inrichting en keukenmeubelen schade berokkenen. Bij open keukens wordt de complete woning daarin betrokken.

 

Een gebrekkige afvoer van vochtigheid kan tot schimmelvorming leiden.
Een gebrekkige afvoer van vochtigheid kan tot schimmelvorming leiden.

Ook omwille van de gezondheid moet de belaste lucht actief verwijderd worden. Anders driegt men onwel te worden en/of allergieën en ziektes op te lopen. Met een correct en tijdig geplande luchtgeleiding voor de wasemkap vermijdt u deze problemen. Een wasemkap behoort dus tot de basisuitrusting van een keuken. Het volstaat niet, een apparaat aan de wand te hangen. Al even belangrijk is wat daarachter steekt: luchtkanalen, bochtstukken, muurdoorvoerunits en veel meer.

Producten en oplossingen van Naber zijn zeer efficiënt en stil. Ze sparen stroom en onderhoudskosten, bijvoorbeeld voor dure ventilatiefilters. Klassieke wandkap of stijlvolle Downdraft-afvoer – het maakt niet uit: Naber zorgt ervoor dat u met genot kookt.