De optimale breedte van een wasemkap

Kapbreedte: via het optimale afzuigvermogen is deze in beslissende mate medebepalend!
Kapbreedte: via het optimale afzuigvermogen is deze in beslissende mate medebepalend!

Joe verder een langs boven afzuigende kap van het kookoppervlak verwijderd is, hoe breder ze dient te zijn. Zo wordt de wasem goed gevat. Indien voor grote kokkinnen en koks de kap hoger aangebracht is, is een brede kap dus beter. Hetzelfde geldt voor brede kookplaten. Voor 60 tot 70 cm brede kookplaten is een kapbreedte van 90 cm optimaal. Is de kookplaat 100 cm breed, dan dient de kap 120 cm breed te zijn.

Het juiste vermogen van een wasemkap

Het hangt van het type, van de positie en van het volume van de wasemkap af. Gemeten wordt het luchtgeleidingsvermogen in kubieke meter per uur (m³/h). De Ecodesign-richtlijn 2009/125/EG beperkt het maximale luchtvermogen op het hoogste normale niveau tot 650 m³/h. Een intensief niveau kan een nog hoger vermogen ter beschikking, moet echter automatisch na een bepaalde tijdspanne uitschakelen.

 

De afmetingen van de ruimte bepalen het ventilatierendement van de wasemkap
De afmetingen van de ruimte bepalen het ventilatierendement van de wasemkap

Ventilatiekappen hebben een hoger vermogen dan luchtafvoerkappen nodig, omdat de geurfilter het afgeleverd vermogen doen afnemen. Hetzelfde geldt voor zeer lange, slecht geplande of ongunstig gelegde luchtafvoerkanalen. In de volgende tabel wordt daarom voor dergelijke constellaties een vermogenstoeslag aangegeven. Componenten van Naber zoals de COMPAIR® luchtkanalen halen uit een wasemkap steeds het optimale vermogen.

 

De tabel geeft het aanbevolen minimum- en maximaalvermogen voor een 2,5 meter hoge keuken voorbeeldig aan. Voor hogere ruimtes, speciale plattegronden en individuele samenstellingen van apparatuur berekent de professional in de keuken het passende vermogen.

 

Grondervlak van
de keuken m2

Minimumvermogen
m3/h

Maximumvermogen
m3
/h

Maximumvermogen
met toeslag* m3/h

10 150 300 400
20 200 450 600
30 250 600 650
40 300 650 650

*de toeslag wordt aanbevolen bij ventilatiesystemen en een niet-optimale uitlaatluchtgeleiding. Luchtwissel 1/h. Bron: uittreksel uit het werkblad AMK-MB-008 ontwerp 04/2018 van de werkgroep Die Moderne Küche e.V. www.amk.de