De beste tips voor de planning van een wasemkapsysteem

Met deze tips stuurt u soeverein de afstemming met uw klanten en ambachtelijke partners, selecteert u de juiste producten en geeft u de opdracht voor een perfecte montage.

 

Communiceer tijdig

Bespreek met uw opdrachtgever en de partners op het bouwterrein (architect / bouwonderneming / elektromonteur, etc.) tijdig de wensen op het gebied van de wasemkap. Ideaal is de HOAI-prestatiefase 5 (uitvoeringsplanning). Kaart pro en contra van een luchtafvoeroplossing aan en plan de positie van de muurdoorvoerunit.

 

De luchtkanalen van Naber hebben een optimaal stromingsgedrag.
De luchtkanalen van Naber hebben een optimaal stromingsgedrag.

 

Korte leidingen

Iedere extra meter leiding en elk bochtstuk verhogen de werveling en zorgen voor drukverliezen. Plan de luchtafvoer-luchtgeleiding zo kort mogelijk.

 

Het juiste materiaal met optimale afmetingen

Luchtkanalen met gladde wand bieden de stromende lucht de geringste weerstand. Kunststof of metaal - met COMPAIR® van Naber zit u goed. Vermijd kleinere diameters en te nauwe radiussen van bochtstukken.

 

 

De juiste afstand van de kap hangt van de bouwwijze van de kap af.
De juiste afstand van de kap hangt van de bouwwijze van de kap af en wordt door de fabrikant meestal vooropgesteld.

De juiste montagehoogte voor wasemkappen

Afhankelijk van de bouwwijze van de kookplaat heeft een aan de wand hangende wasemkap een minimumafstand tot het kookoppervlak nodig. Maatgevend zijn de richtlijnen van de fabrikant. Verticale hoofdvrije kappen kunnen lager geïnstalleerd worden dan wand- en eilandkappen. Kookt u met gas, bedraagt de minimumafstand 65 cm. Inductiekookplaten ontwikkelen minder hitte. Om de wasem toch goed te detecteren, moet de kap dichter bij de kookplaat en met een goede zijdelingse bedekking gepland worden.

 

De breedte van een wasemkap hangt van de afstand tot de kookplaats af.
De breedte van een wasemkap hangt van de afstand tot de kookplaats af.

De optimale breedte van een wasemkap

Houdt bij de planning van ruimtes en meubelen rekening met de breedte van een aan de wand of aan het plafond hangende wasemkap. Hoe groter de afstand tot het kookoppervlak, hoe breder. Voor 60 tot 70 cm brede kookplaten is een kapbreedte van 90 cm optimaal. Is de kookplaat 100 cm breed, dan dient de kap 120 cm breed te zijn. Of u trekt een lijn met telkens 5 graden helling naar rechts en links, uitgaande van de zijdelingse randen van de kookplaat.

 

Met de COMPAIR® flow luchtkanalen krijgt men de Downdraft-techniek vermogenstechnisch onder controle
Met de COMPAIR® flow en bion luchtkanalen krijgt men ook de Downdraft-techniek vermogenstechnisch onder controle.

Downdraft- en kookplaatafzuigingen

In het werkblad verzonken Downdraft-systemen en kookplaatafzuigingen zuigen de opstijgende wasem langs onder af. Daarom wordt een hoog luchtvermogen benodigd. Daarvoor komen de Naber COMPAIR® flow en COMPAIR® bion luchtkanalen als geroepen. En met het metalen COMPAIR STEEL flow® kanaalsysteem kunt u de luchtafvoerleiding ook in de vloeropbouw leggen.

Ventilatiefilteroplossingen, waarbij de luchtafvoer in de koelkast uitgeblazen wordt, herbergen het gevaar voor vervuiling en schimmelvorming wegens condensatie door vocht. Een groter voordeel biedt een luchtafvoeroplossing of Naber COMPAIR® greenflow. Het systeem leidt de wasem gecontroleerd door flexibel in het sokkelbereik integreerbare filterboxen met actieve kool, elimineert geurtjes nog efficiënter en verhindert tegenover niet-geleide ventilatiesystemen door vochtigheid veroorzaakte schade en schimmelvorming in het houten corpus. Aëerodynamisch geoptimaliseerde lamellen in de ventilatierooster, leischoepen in de box en Omega filters herleiden drukverliezen en stromingsgeluiden tot een minimum.

 

 

Naber muurdoorvoerunit incl. THERMOBOX
Naber muurdoorvoerunit incl. THERMOBOX

Energie-efficiënte muurdoorvoerunit

Om een warmteverlies buiten de functionele tijden van de wasemkap te vermijden, is het energie-efficiënte warmteblokkeersysteem Naber THERMOBOX ideaal. De BlowerDoor-gecertificeerde gebruik in de muurdoorvoerunits doet het warmteverlies door drie achter elkaar geordende, magnetisch afsluitende kleppen afnemen. In gesloten toestand vormen ze een isolerend luchtkussen. Door de luchtdruk van de wasemkap gaan ze kleppen zonder elektrische aandrijving open. Dankzij kleine magneten die de kleppen in gesloten toestand fixeren, kleppert er ok bij felle wind niets. De THERMOBOX is individueel of compleet met verschillende Naber muurdoorvoerunits leverbaar.

 

Verplichtingen bij meergezinswoningen in acht nemen

Bij woningen in meergezinshuizen gelden er verplichtingen en richtlijnen (brandpreventiebepalingen, verwarmingsverordening, gevelvoorschriften) die in acht genomen dienen te worden. Bespreek de situatie met de architect of huistechniekplanner. Dit geldt vooral indien de luchtafvoergeleiding van de wasemkap in een centrale installatieschacht dient te verlopen. Bij oude gebouwen dient u zich in functie van uw klant bij de Sectie Huisvesting over de bestaande installatie te informeren en de bevoegde schoorsteenveger om raad te vragen. Ook de montage van een jaloezie voor een muurdoorvoerunit langs buiten kan op grond van de hoogte van meergezinswoningen omslachtig zijn. Houd rekening met de nabijheid tor nabijgelegen vensters om belasting door geurtjes te vermijden.

 

Op de juiste luchtbeweging komt het aan.
Op de juiste luchtbeweging komt het aan.

Luchtafvoer heeft luchttoevoer nodig

De door de wasemkap afgezogen luchthoeveelheid moet weer naar de kamer toegevoerd worden. Ofwel via een (elektrisch) geopend venster of door middel van een afsluitbaar luchttoevoerkanaal in de keuken. Ideaal is het als de lucht van tegenover de kap relatief ver bovenaan instroomt. De koelere lucht daalt neer in de kamer en neemt hier al wasem met zich mee. Boven de kookplaat stijgt de lucht verticaal op en wordt door middel van het wasemkapsysteem uit de kamer verwijderd.

 

Naber muurdoorvoerunit voor luchttoevoer en -afvoer
Naber muurdoorvoerunit voor luchttoevoer en -afvoer

Nog een ander alternatief zijn gecombineerde luchttoevoer- en luchtafvoer-muurdoorvoerunits die zo ver mogelijk bovenaan in de kamer gemonteerd dienen te zijn.
Zijdelingse vensters als luchttoevoer zijn niet helemaal optimaal. Hier kan de luchtstroom de opstijgende wasem zijdelings afleiden, zodat het detectievermogen van de kap geringer is. Zijn er gelijktijdig een installatie voor een gecontroleerde ventilatie van de woning en een wasemkap met luchtafvoergeleiding gepland, dan is de installatie van een raamcontactschakelaar zinvol. De wasemkap is dan alleen in werking wanneer het raam geopend is. Idealiter wordt de kabel voor de schakelaar reeds door de elektromonteur gelegd en niet pas bij de inbouw van de keuken.

 

Naber raamcontactschakelaar voor het gebruik bij de verwarming van een individuele kamer.
Naber raamcontactschakelaar voor het gebruik bij de verwarming van een individuele kamer.

Is er een kachel in de kamer?

Is er een van de kamerlucht afhankelijke verwarming voor individuele kamers voorzien, dan wijst u de betrokkenen op de installatie van een eventuele raamcontactschakelaar. Een alternatief is een door het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt) goedgekeurd, van de kamerlucht onafhankelijk haardstel.