Brandpreventie? Alles duidelijk met COMPAIR® flow!

COMPAIR® flow 150
COMPAIR® flow 150

COMPAIR® flow kunststof kanalen van Naber zijn bij een traditionele plaatsing in huizen en appartementen met een oppervlakte tot 400 vierkante meter juridisch op het gebied van brandveiligheid toelaatbaar. U hebt ook geen niet-brandbare bekleding nodig.

Steeds opnieuw duiken er vragen over de juridische beoordeling van kunststof kanalen voor wasemkappen op het gebied van brandveiligheid op. De juridische basis is niet eenvoudig. Daarom hebben wij de heer Norbert Küster, gespecialiseerd advocaat uit Düsseldorf, de opdracht gegeven om deze kwestie op te helderen.

Zijn adviesrapport is eenduidig: voor de juridische geschiktheid op het gebied van brandveiligheid is niet het product, maar een toepassingsgebied doorslaggevend. Wat wil zeggen: in de allermeeste gevallen zijn normaal ontvlambare kunststof kanalen (gecertificeerd conform DIN 4102-B2) toelaatbaar. Daartoe behoort ook het complete assortiment van COMPAIR® flow.

 

COMPAIR® flow 150 buizenset voor kookplaatafzuiging
COMPAIR® flow 150 buizenset voor kookplaatafzuiging

Maatgevend voor de brandpreventie in gebouwen is conform § 29 tot § 31 Duitse Modelbouwverordening de afscherming van gebruikseenheden door geschikte wanden en plafonds in voor brandpreventie beschermde gebieden. Deze gebieden zijn in grote gebouwen door geschikte plafonds en wanden van elkaar gescheiden. De Duitse regionale bouwverordeningen leggen de standaardgrootte van deze gebruikseenheden met maximaal 400 vierkante meter vast.

Voor u als architect, keukenplanner of installateur betekent dat: zolang u de luchtafvoerleiding binnen een maximaal 400 vierkante meter groot appartement of huis legt en deze van daaruit naar de open lucht leidt, kunt u COMPAIR® flow gebruiken. Deze regeling geldt ook voor niet-woongebouwen.

 

COMPAIR STEEL flow®
COMPAIR STEEL flow®

Bij geleiding door brandwerende wanden en plafonds: COMPAIR STEEL flow®

Legt u een luchtkanaal door scheidingswanden of brandwerende wanden in andere juridisch op het gebied van brandveiligheid bestempelde gebruikseenheden of wordt het luchtkanaal naar verticale ventilatieschachten geleid, dan speelt u veilig met COMPAIR STEEL flow®.

Pas dan eist § 41 lid 2 en lid 3 van de Duitse Modelbouwverordening niet-brandbaar materiaal. COMPAIR STEEL flow® is conform DIN 16501-A1 als niet-brandbaar gecertificeerd en heeft dezelfde, precies passende afmetingen en dezelfde uitmuntende ventilatietechnische performantie als de kunststof variant. COMPAIR STEEL flow® is bovendien geschikt voor de drukbestendige plaatsing in de vloeropbouw, vrij hangend als decoratief element in de stijl van een loft of voor projecten in het buitenland met afwijkende eisen.

 

COMPAIR STEEL flow®
COMPAIR STEEL flow®

Richtlijn betreffende ventilatie-installaties is ondergeschikt

Argumenteert er iemand met de Duitse richtlijn betreffende ventilatie-installaties (LüAR)? Ook hier kunt u gerust zijn. Dit interne administratievoorschrift is ondergeschikt aan de Duitse Modelbouwverordening en wordt slechts in de hoger vermelde gevallen toegepast.

 

U wilt het precies weten of u hebt het adviesrapport voor uw opdrachtgever nodig? Hier vindt u het om gratis gedownload te worden.