Nieuwe studie: Afzuigkappen op de juiste en veilige wijze plannen

Bewegende lucht is complex. Ideaal wooncomfort en geuren en vocht verwijderen ook. Met de informatie uit een nieuwe studie en de vakkundige oplossingen van Naber hebben ontwerpers, keukenprofessionals en geïnteresseerde keukenkopers de zaak in de hand.

 

De opgenomen hoeveelheid lucht is doorslaggevend

Doorslaggevend is hoe effectief de afzuigkap de kookluchtjes opvangt en afvoert. Dan pas verdwijnen geuren, vet en vocht zo volledig en zo snel mogelijk. Hier constateerden de auteurs duidelijke verschillen. De eerste resultaten van het onderzoek suggereren dat afzuigkappen die op de juiste afstand boven de kookplaat aan de wand zijn gemonteerd, de beste prestaties leveren. Andere varianten werken minder stabiel. Keukenafzuigsystemen die de kooklucht naar beneden afvoeren, vereisen een aanzienlijk hoger luchtvermogen. Zelfs bij circulatieluchtwerking hebben de filters een hoger luchtvermogen nodig voor dezelfde hoeveelheid opgevangen lucht.

 

Planning van het luchtafvoer- of recirculatieluchtsysteem

Daarnaast bevat de studie belangrijke aanbevelingen voor de planning van een afzuigkapsysteem als afzuig- of recirculatieluchtoplossing, mede afhankelijk van de energienorm van het gebouw en de wisselwerking met een ventilatiesysteem. Zo zijn er geen wettelijke vereisten voor het ene of het andere ontwerp, architecten, ontwerpers en keukenkopers hebben de vrije keuze. Een luchtcirculatiesysteem wordt alleen aanbevolen voor zeer efficiënte woningstandaarden, zoals een Passiefhuis of een Lage-energie woning.

 

 

Belangrijke veiligheidsinstructies

Veiligheidsrelevante ontwerp principes voor het combineren van een afzuigkap met een woonhuisventilatiesysteem of een enkele open haard kunnen in de studie worden gevonden, evenals aanbevelingen voor de vereiste luchtstroom in afvoerluchtsystemen. Om schimmelvorming te voorkomen, mogen de kookdampen niet in het keukenkastje worden afgevoerd, maar moeten direct inwendig of naar buiten worden afgevoerd.

 

Download: prospectus

Lees hier het volledige persbericht.